Blogger Widgets
topbella

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

Χειροτεχνίες!!!

Από παιδί πίστευα πως γεννήθηκα σε λάθος εποχή. Θα έπρεπε να έχω γεννηθεί σε άλλα χρόνια. Τότε που τα πράγματα ήταν πιο αγνά, πιο όμορφα! Γι’ αυτό το λόγο πάντα με γοήτευε οτιδήποτε παλιό... Παλιά σπίτια, παλιές φωτογραφίες, παλιά βιβλία, ημερολόγια, ρούχα... Οτιδήποτε κουβαλάει πάνω του μια ιστορία!

Δυστυχώς όμως δε μπορώ να αλλάξω τα πράγματα και να πάω πίσω στο χρόνο, γι’ αυτό λοιπόν σκέφτηκα να φέρω τα περασμένα χρόνια σε μένα!

Τα πράγματα είναι απλά!!!
Λίγη αναζήτηση στο internet...
Λίγα υλικά που ήδη έχουμε οι περισσότεροι στο σπίτι και τα μάγια ξεκινάνε!!!

ΒΗΜΑ1:
Πήρα ένα ταψάκι τετράγωνο κι έβαλα βραστό νερό, δύο φακελάκια τσάι (εσείς βάλτε όσα θέλετε), μία μεζούρα καφέ γαλλικό (το δοκίμασα και με νες καφέ αλλά δε με κάλυψε οπτικά) μέσα στο φίλτρο του (προσοχή μη σας φύγει από το χέρι όπως εμένα :Ρ) και λίγη κανέλα (καλό θα ήταν αν σας περισσεύει ένα φίλτρο ακόμα, την κανέλα να την βάλετε εκεί διότι αν την ρίξετε απλά στο νερό θα σας κάνει σβολάκια. Την πάτησα γι’ αυτό το λέω :Ρ ).Δεν είναι μαύρο το χρώμα του. Μην τρομάζετε! Καφέ είναι :)

ΒΗΜΑ2:
Μετά πήρα λίγα χαρτιά Α4 και τα βύθισα μέσα προσέχοντας να βραχούν καλά όλα. Αφού τα άφησα λίγο τα άπλωσα σε ένα άλλο ταψί και τα έβαλα στο φούρνο. Το ίδιο επανέλαβα μερικές φορές ακόμα μέχρι τα χαρτιά που έχουν γίνει να είναι στην ποσότητα που θέλω (π.χ. εγώ έφτιαξα περίπου 60 χαρτιά).Τα σβολάκια που σας έλεγα...Αυτή είναι η δεύτερη φουρνιά. Αφού την πάτησα, έμαθα :Ρ

Προσοχή!
1) Αν τα βάλετε να ψηθούν απλωτά και άτακτα το ένα πάνω στο άλλο, θα σχηματιστεί πάνω τους το πάνω και κάτω φύλλο.
2) Καλό θα είναι να τα προσέχετε πολύ όσο είναι στο φούρνο διότι μπορεί να παρά «ψηθούν» αν τα έχετε σε δυνατή φωτιά (αν και εμένα προσωπικά δε με πείραξε ούτε το ένα ούτε το άλλο)

ΒΗΜΑ3:
Τα έτοιμα χαρτιά τα σκούπισα με ένα χαρτάκι για να φύγουν τυχών υπολείμματα καφέ, κανέλας κτλ.


Τα παραψημένα που σας έλεγα :Ρ

Σιδέρωσα τα χαρτιά για να τα ισιώσω (τουλάχιστον αυτά που έκρινα πως το χρειαζόντουσαν).ΒΗΜΑ5:
Τα δίπλωσα στη μέση και τα τοποθέτησα το ένα μέσα στο άλλο (εγώ τα χώρισα σε πεντάδες έτσι ώστε διπλωμένα να μου δίνουν δέκα φύλλα το κάθε ένα)

Πήρα χάρακα και μολύβι και σημάδεψα στο δίπλωμα μικρά διαστήματα με βούλες. Έπειτα πήρα βελόνα και κλωστή και άρχισα να τα ράβω πισωβελονιά έτσι ώστε να μείνουν στη θέση τους.

Προσοχή!

Την κλωστή στην αρχή και στο τέλος καλό είναι να την δένετε και όχι να κάνετε κομπάκι διότι θα περνάει από την τρύπα που θα ανοίξει η βελόνα τρυπώντας το χαρτί.

ΒΗΜΑ7:
Αφού έκανα μικρά μικρά «τετραδιάκια» με τα χαρτιά μου, πήρα χαρτόνι και σχεδίασα την περίμετρο τους, αφήνοντας και μερικά εκατοστά (περίπου 5) περιθώριο στην κάθε πλευρά και το έκοψα. Το ίδιο έκανα άλλη μία φορά έτσι ώστε να έχω δύο ίδια κομμάτια χαρτόνι, λίγο μεγαλύτερα από τα διπλωμένα μου χαρτιά.ΒΗΜΑ8:
Έδεσα τα χαρτιά μου όλα μαζί για να μπορέσω να μετρήσω το συνολικό τους πάχος (μόνο τα χαρτιά!όχι και τα κομμάτια από χαρτόνι που έκοψα νωρίτερα) κι έπειτα έκοψα ακόμα ένα κομμάτι χαρτόνι φαρδύ όσο το πάχος των χαρτιών μου.Στην φώτο αυτή είχα βάλει και τα χαρτόνια αλλά μετά τα αφαίρεσα...

Βήμα9:
Πήρα ένα πιο λεπτό χαρτονάκι (εξώφυλλο από παλιό τετράδιο βρήκα εγώ) το έκοψα μακρόστενο στο ύψος του χοντρού χαρτονιού που έκοψα νωρίτερα, το λύγισα κάνοντας του δύο τσακίσματα και κόλλησα τρία κομμάτια ταινία διπλής όψεως αριστερά, στη μέση και δεξιά (από πάνω ως κάτω) αφήνοντας μερικά εκατοστά κενό μεταξύ των χαρτονιών. Πάνω τους κόλλησα χαρτοταινία που φρόντισα να «πιάνει» και τα τρία χαρτόνια.ΒΗΜΑ10:
Πήρα ένα μεγάλο κομμάτι δέρμα (εγώ ήμουν τυχερή γιατί ο παππούς μου,παλιός τσαγκάρης,είχε έτοιμο κομμάτι.Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο παλιό,χαλασμένο μπουφάν ή κάποια παλιά τσάντα κτλ.) έβαλα πάνω του τα κολλημένα χαρτόνια και με ένα στυλό σχεδίασα την περίμετρό τους αφήνοντας γύρω στα 10 με 15 εκατοστά περιθώριο στην κάθε πλευρά και το έκοψα.

ΒΗΜΑ11:
Αφού κόλλησα στην εξωτερική πλευρά των χαρτονιών μου ταινία διπλής όψεως κόλλησα πάνω τους το δέρμα.Στην εσωτερική πλευρά φρόντισα να έχω γύρω γύρω κολλημένη ταινία έτσι ώστε να κολλήσω και το δέρμα που περίσσεψε.Συνέχισα με την ταινία διπλής όψεως και στην υπόλοιπη επιφάνεια των χαρτονιών.Αφού τελείωσα κόλλησα πάνω τους από γωνία σε γωνία ένα χαρτί της αρεσκείας μου (εγώ χρησιμοποίησα χαρτιά από αυτά που «παραψήθηκαν» :Ρ)ΒΗΜΑ12:
Τέλος στο κέντρο ξανά κόλλησα ταινία διπλής όψεως κι εκεί πάνω τοποθέτησα τα χαρτιά που έφτιαξα νωρίτερα.Ανάμεσα στις δεκάδες κόλλησα λεπτές λωρίδες ταινίας για μεγαλύτερη ασφάλειακαιιιιιιι ΕΤΟΙΜΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!Αυτό είναι το δικό μου παλιό ημερολόγιο!!!
Σαν να βγήκε από το μπαούλο της γιαγιάς μοιάζει!!!

Ελπίζω να σας άρεσε!!!

Σημείωση!
1) Δοκίμασα να κάνω τις σελίδες με σκέτο καφέ (φώτο Α) και με σκέτο τσάι (φώτο Β) αλλά το αποτέλεσμα δε με κάλυψε και τόσο.

Φώτο Α

Φώτο Β

2)Την κανέλα εγώ την έβαλα για άρωμα.Αν δεν θέλετε δεν βάζετε!

3)Δοκίμασα να αφήσω τα χαρτιά να στεγνώσουν μόνα τους για να μην καταναλώσω ρεύμα αλλά είναι αρκετά χρονοβόρο.Μου πήρε 2 μέρες να στεγνώσουν.

Αυτά είναι που στέγνωσαν μόνα τους.

4)Αν χρησιμοποιήσετε άλλου τύπου χαρτόνι (εγώ είχα χαρτόνι που φτιάχνουμε μακέτες) ίσως κάποια από αυτά που έκανα εγώ να μη χρειαστούν καν.

5)Αν θέλετε να κάνετε ένα χαρτί να έχει τσαλακώματα, το τσαλακώνετε δυο τρεις φορές κι έπειτα το τεντώνετε και ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με τα άλλα.

Αν κάποιος έχει να προτείνει κάποιο καλύτερο τρόπο ώστε να ενσωματώσουμε τις σελίδες μέσα στο βιβλίο παρακαλώ να με διαφωτίσει!!!

Η πρώτη φορά πάντα είναι δύσκολη ;)

Η φίλη μου η Margo προτείνει για την ενσωμάτωση των σελίδων μέσα στο βιβλίο:

"Ράβεις τα τετράδια όλα μαζί με δύο ή τρία κομμάτια υφάσματος και έτσι τα στοιχίζεις από την αρχή και τα σφίγγεις ώστε να είναι όλα κοντά κοντά. Δες σχεδιάγραμμα βιβλιοδεσίας εδώ: http://mproimaki.blogspot.com/2011/06/blog-post_09.html#more "


Το link οδηγεί στο μπλογκ μια άλλης κοπέλας που έχεις περισσότερες γνώσεις από μένα και θα σας βοηθήσει να του ρίξετε μια ματιά! :)

14 καρδιες αγγιξα ❤:

Margo είπε...

Ααααααα Οοοοοοο τέλειο έγινε!!!!!
Μπράβο Σελένα μου υπέροχη ιδέα!!!!
Λοιπόν μόνο μία μικρή παρέμβαση. Ράβεις τα τετράδια όλα μαζί με δύο ή τρία κομμάτια υφάσματος και έτσι τα στοιχίζεις από την αρχή και τα σφίγγεις ώστε να είναι όλα κοντά κοντά. Δες σχεδιάγραμμα βιβλιοδεσίας εδώ:
http://mproimaki.blogspot.com/2011/06/blog-post_09.html#more

Πάντως έγινε τέλειο.. μπράβο! Μια ερώτηση μόνο. Τι χαρτί χρησιμοποίησες που άντεξε το βρέξιμο; ή το έγραψες.. πάω να δω ξανά γιατί με συνεπήρε η πόλη διαδικασία και το απίστευτο αποτέλεσμα:-)

Φιλιάααααααα!

Margo είπε...

όλη ήθελα να γράψω:-)

Selena είπε...

Margo μου χαίρομαι που σου άρεσε και σε ευχαριστώ πολύ για το tip που μου έδωσες :) Να σου πω την αλήθεια ότι έκανα από την φαντασία μου το έκανα δεν έψαξα λίγο η χαζή μπας και βρω κάποιον που να το έχει κάνει ώστε να βοηθηθώ :Ρ

Επειδή πάντα ήθελα ένα τέτοιο βιβλίο-ημερολόγιο,έψαχνα μια μέρα να αγοράσω και διαπίστωσα ότι έχει αρκετό κόστος οπότε σκέφτηκα να το φτιάξω μόνη μου και αναζήτησα να αγοράσω έτοιμα κιτρινισμένα χαρτιά τα οποία βέβαια δε θα δίνανε το αποτέλεσμα που ήθελα.Στο ψάξιμο λοιπόν έπεσα πάνω σε κάποιον (λυπάμαι αλλά δε θυμάμαι να δώσω στοιχεία) που έλεγε έναν τρόπο να "παλιώσουμε" μόνοι μας χαρτιά κι έτσι αφού πήρα την ιδέα,δε μπήκα στη διαδικασία να ψάξω παραπάνω :/

Τα χαρτιά που χρησιμοποίησα είναι απλά χαρτιά Α4 για εκτύπωση.

Φιλάκια Μαράκι μου γλυκό!!!

Margo είπε...

Σελενάκι μου μετά την επεξεργασία με τον καφέ και την κανέλα άλλαξε το χαρτί στην αφή; Δηλαδή έγινε πιο κρουστό, πιο χοντρό; Κάπως έτσι φαίνεται. Έκανα και εγώ ένα μικρό βιβλιαράκι με τον τρόπο που σου έδειξα αλλά το χαρτί δεν με ικανοποίησε. Αυτός ο τρόπος που μας έδειξες μου άρεσε πολύ έχω σκεφτεί να φτιάξω και χειροποίητο χαρτί. Μόνο τον χρόνο ψάχνω:-)
Φιλάκια και καληνύχτα..

stolenblood είπε...

πολύ ωραία χειροτεχνία! μπράβο! ¨)

Selena είπε...

Margo μου τα χαρτιά που παραψήθηκαν (αυτά που φαίνονται πολύ σκούρα) έγιναν ίσως λίγο πιο κρουστά όπως λες κι εσύ αλλά όχι πιο χοντρά.Τα υπόλοιπα όλα είχαν την υφή που έχει το χαρτί όταν βρέχετε και στεγνώνει.Το υγρό έδωσε μόνο το χρώμα στα χαρτιά.Καμία άλλη αλλαγή.Αυτά που σιδέρωσα ήρθαν σχεδόν στην αρχική τους μορφή.

Χειροποίητο χαρτί ε?Είχα φτιάξει στο γυμνάσιο ένα με την περιβαλλοντολογική ομάδα.Έχει αρκετή διαδικασία και δυστυχώς δεν την θυμάμαι και πολύ καλά.Πάντως αν θέλεις να το κάνεις να έχει όσο πιο λεία μορφή γίνετε,θα χρειαστείς κάποιο αντικείμενο για να το πατήσεις πολύ καλά.

Καληνύχτα Μαράκι μου :*

Selena είπε...

Stolenblood μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε :) Ευχαριστώ!!!
Καληνύχτα και φιλιά!

Άιναφετς είπε...

Έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό!
Γιατί εσύ παιδάκι μου έχεις πολλά ταλέντα!
Καλά σε μυρίστηκα...χαχα!
Τώρα, επειδή είμαι πρακτικός τύπος, Εγώ, θα έπαιρνα το έργο μου (θα έφτιαχνα και δεύτερο) και θα το πήγαινα σ' ένα μαγαζί δώρων (καλόγουστο!) και θα τους ρώταγα αν τους ενδιαφέρει να τους φτιάξεις δυο τρία και να τους τα αφήσεις παρακαταθήκη, ίσως έτσι μπορείς να βγάλεις κανένα ψιλό, από τώρα τα μαγαζιά ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα!
Πάντως δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις!

ΑΑΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦιλάκια με μια τυχερή βδομάδα!!! :))

Selena είπε...

Άιναφετς μου αρχικά χαίρομαι πολύ που σου άρεσε :) Καταπιάνομαι με πολλά πράγματα που για να πω την αλήθεια δεν σας έχω δείξει-πει...
Ίσως στο μέλλον να σας παρουσιάσω κι άλλες δημιουργίες-χειροτεχνίες μου :)

Σε ευχαριστώ πολύ για την ιδέα!!!

Πολλά ΑΦφεγγαρόσκονης!!!

Athens Phoebs είπε...

θα πετύχενε αν το δοκίμαζα με χαρτιά τράπουλας?

Selena είπε...

Athens Phoebs καλωσόρισες!!! :)

Κοίτα δεν το έχω δοκιμάσει για να είμαι ειλικρινής αλλά πιστεύω πως θα πιάσει το ίδιο και ίσως και καλύτερα λόγο της ποιότητας του χαρτιού της τράπουλας... Πιθανόν όμως να χρειάζεται πιο πολύ χρόνο "μούλιασμα" για να τραβήξουν καλά. Και ίσως θα ήταν καλύτερα να τα αφήσεις να στεγνώσουν μόνο τους γιατί στο φούρνο μπορεί να σου "ζαρώσουν"... Κάνε ένα τεστ και πες μου για τα αποτελέσματα :) Με ενδιαφέρει πολύ να μάθω αν πέτυχε :)

Εις το επανιδείν!!!

Unknown είπε...

ρε συ εχω μια απορεια....τα χαρτια τα ψηνω ολα μαζι η λιγα λιγα???

Selena είπε...

Unknown τα χαρτιά τα ψήνεις όλα μαζί αλλά προσέχεις σε τακτά διαστήματα να αφαιρείς το πρώτο και το τελευταίο αλλιώς θα σου γίνουν "ξεροψημένα" όπως την πάτησα κι εγώ... Μετά διαλέγεις άμα θέλεις να κάνουν σχέδια τα βάζεις άτακτα στο ταψί αν όχι τα βάζεις το ένα πάνω στο άλλο... Εγώ βέβαια θα σου πρότεινα να μην τα ψήσεις όλα γιατί κρίση έχουμε και δεν είμαστε να καίμε τα μαλλιοκέφαλά μας... Ψήσε μερικά για πιο πολύ εφέ και τα υπόλοιπα μούλιασε τα και μετά βάλ'τα κάπου κι άσ'τα να στεγνώσουν μόνα τους... Τώρα που καλοκαίριασε θα στεγνώσουν στο πι και φι...

Καλή επιτυχία!!! Στείλε αν θέλεις να μου πεις πως πήγε :D

Maria Apostolatou είπε...

Να σε ρωτήσω, πόσα χαρτιά μπορώ να βάλω..; Εγώ θέλω να βάλω 25, τα κάνω όλα μαζί ή ένα ένα; Δεν στεγνώνουν τελείως στο φούρνο; Πρέπει να περιμένω;

Η Φωτό Μου
Selena
Κάθε φορά που ένα παιδί λέει ότι δεν πιστεύει στις νεράιδες, κάπου κάποια νεράιδα πεθαίνει. James Barrie
Προβολή πλήρους προφίλ